A teljesen magyar tulajdonban lévő Plantaco Kft. 2007-ben új, innovatív és környezetkímélő mezőgazdasági szerek gyártására alakult. A cég 2011 februárjában kezdett raktározási tevékenységbe a Mecsek északkeleti lábánál fekvő Hidastól 2,25 km-re található telephelyén. A vállalat vezetői ezen tevékenységet 2012-től bővíteni szeretnék: a saját termékforgalmazás mellett a növénytermesztésben engedélyezett növényvédő szerek disztribúciójához raktározási szolgáltatást kívánnak nyújtani a vállalat kereskedelmi partnerei részére.

A környezettudatos és klímabarát növénytermesztési eljárásokról

Elemezve az elmúlt évtizedek mezőgazdasági termelésének tanulságait megállapítható, hogy a szántóföldi és zöldség növények termesztésében olyan technológiai váltás szükséges, amely klíma és környezetbarát, profitorientált és a jelenleginél lényegesen nagyobb mértékben veszi figyelembe a humán-egészségüggyel kapcsolatos problémákat.

 

A technológiaváltást az teszi sürgetővé, hogy a talajok termőképessége az elmúlt évtizedekben nagymértékben lecsökkent, illetve a FAO előrejelzései szerint 2030-35-ig a mezőgazdasági termelés volumenét meg kellene duplázni, a gabonafélék hozamát pedig triplázni, hogy a Föld várhatóan 8-10 milliárdra növekvő lakosságának élelmiszer ellátása biztosítva legyen.

A mennyiségi igények kielégítésén túl szükséges az élelmiszer növények minőségének, beltartalmának a javítása is. A jelzett időszakban a világ megismerkedett egy új fogalommal a minőségi éhezés fogalmával.

A növekvő mennyiségi és minőségi igények kielégítését olyan körülmények között kell megvalósítani, amikor a termelőknek szembe kell nézni a talajok termőképességének csökkenésével. Ezért a Plantaco Kft. elsődleges célkitűzése a talaj termőképességének javítása, ami a remineralizáció és a bioaktiválás útján biztosítható. A talaj remineralizációja alatt azt kell érteni, hogy a talajból a termelés által kivont tápelemeket olyan ásványi anyagokat tartalmazó készítményekkel pótoljuk, amiket a hagyományos trágyák nem tartalmaznak. Az energia átvivő és átalakító folyamatok fokozásával kiszolgálja az osztódó szövetek anyagcseréjét. Ezáltal erősödik a gyökéraktivitás és a növények több gyökérexudátumot (pl. cukrokat, aminosavakat) bocsátanak a rizoszférába (gyökérzónába). A talajba jutó cukrok és egyéb anyagok stimulálják a talaj hasznos mikrobapopulációját. Ennek során javul a talaj tápanyagfeltáró képessége, valamint a mikrobák által termelt előnyös anyagok hatására tovább erősödik a növény betegségekkel szembeni ellenálló képessége is. A fenti folyamatok egymást erősítve látványos változásokat eredményezhetnek a legyengült, tápelemhiányoktól szenvedő állományokban

A bioaktivitás arra utal, hogy a talajban élő hasznos mikroorganizmusok szaporodását és aktivitását az új összetételű trágyaféleségekkel elősegítjük. Mindezek azonban nem jelentik azt, hogy eltekintünk a műtrágyák okszerű és észszerű használatától.